torstai 7. kesäkuuta 2012

Paljon kohua geneerisestä generalistaVaikka tuota kenraali Makarovin kohua herättänyttä puhetta kuinka lukee, niin siinä ei asiallisesti ja sisällöllisesti kyllä lue mitään, mitä geneerisissä venäläis-generaalien puheissa ei olisi vuosien mittaan tullut ihan toistuvassa loopissa. Se vaan, että tämä yksi ja sama replay saa aina osan suomalaisista aivan sekaisin.
Tämä lienee yksi niistä harvoista pomminvarmoista vaikutusvallan muodoista mikä Venäjällä tulee ikuisesti olemaan. Rykäistään väärällä äänensävyllä niin kyllä Suomessa joku huutaa.

Mitä tässä puheessa lukee?

Venäläiset eivät halua amerikkalaisten ohjuspuolustusta Eurooppaan. He eivät halua arktiselle alueelle todellista haastetta aluenäkemyksilleen. He eivät halua Naton laajenemista, eikä sen vaikutusvallan kasvua enää yhtään mihinkään suuntaan, erityisesti ei Suomeen.  Kaikki härvääminen Venäjän rajojen läheisyydessä hermostuttaa heitä. Edelleen heitä hermostuttaa valtioiden sisäisiin asioihin puuttuminen ihmisoikeuskysymysten nojalla, erinäisistä sattuneista syistä.

Mikä näistä oli se uutinen? Eri asia tietysti on, miten järkevää politiikkaa toisen sotaharjoitusten kyseenalaistaminen on -  että Suomi uhkaisi sotaharjoituksillaan Venäjää. Ei kovin, ellei sitten tavoite ollut juuri se, mitä nyt saavutettiin. Suomalaisten reaktio ja sen mittaaminen.

Virallinen Suomi ottaa tällä kertaa asiallisen rauhallisen "äänesi kuuluu, mutta auttaa en voi" -asenteen. Presidentti Niinistö tosin ilmaisi asian niin, että sotaharjoituksia koskeva johtopäätös on virheellinen ja perustuu virheelliseen analyysiin. Suomen kanta käy ilmi turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta selonteosta.
Se ei ole muuttunut eikä ole nähtävissä syitä, joiden vuoksi se nykyisen presidentin aikana muuttuisi.

Tosin herrat Salolainen ja Tuomioja vaikuttavat kuulleen ihan eri puheen, mutta se taas on krooninen tilanne.

EDIT: Lisätään tähän vielä se, että tällaiset keskustelut ovat ihan hyödyllisiä silloin tällöin. Saadaan itsekin ajateltua joskus jotain tästä ulko- ja turvallisuuspoliittisisesta kokonaisuudesta vallan kammarien ulkopuolella. Ja puhumattakaan, että venäläinenhän saa tästä ilmaisen ilmapiirimittauksen.


2 kommenttia:

 1. Kopsasin Leenan FB:n tekemästä postauksesta. Tähän [Makarovin puheeseen] on ollut vaikea ottaa "asiantuntijana" kantaa, koska puhetta ei ollut ensin käytössä. Toisekseen toimittajien on aina tehtävä juttu, jota ei voi leimata heti samaksi lätinäksi, jos ei voi kopioksi todistaa. Olen yrittänyt. Suomessa on hankala sanoa muutenkaan, että ei mitään uutta, koska Venäjä aiheuttaa aina polarisoivia, äärisuuntiin vetäviä reaktioita. Minä uskon (ihan mutulla),että kyse oli tarkoin harkitusta, tahallisesta koukkimisesta. Sinänsä mitään konfliktia ei ole ja Puheloisen kanssa on seurusteltu kuten ammattimiehet keskenään tekevät. Venäjällä on aikaa rakentaa sopiva turvallisuusratkaisunsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jatketaan fb-keskustelun kopsauksella =)

   En minä toimittajista mitään, juttu pitää tehdä, enkä kaivannut "asiantuntijakommentointia​" ennen puhetta. Tosin nykyinen maailma on sellainen, että kommentoidahan pitää nyt heti, vaikket edes tiedä mitä kommentoit. En minä paheksu älämölöä mitä kaikki Venäjältä tuleva aiheuttaa. Siitä vaan tietenkin, jos siltä kerran tuntuu.
   Asiasta sen verran, että minustakin vaikuttaa ihan normaalilta koukkimiselta, sijaitsee normaalin koukkimisen tavanomaisella paikalla. Pistin tuonne blogiini, että Suomesta lähtevän äänen mittaus on tavoite joskus sekin, eikä ole tavatonta venäläisessä ulkopolitiikassa. Siksi virallisen Suomen "äänesi kuuluu, mutta auttaa en voi" -reagointi on tähdellinen asia.

   Poista

Kerro vaan, julkaisen google-tilien haltijoiden asialliset kommentit,joissa puhutaan blogin sisällöstä. Sen sijaan yleistä vinetystä "neuvostovastaisuudesta" eli Venäjää koskeviin kirjoituksiin nykyään kohdistuvaa nettikampanjointia en jaksa. Prosti Gospodi.