keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Lojaalin eliitin liikehdintää

Hyvä, että jotkut ystävät Moskovassa vielä seuraavat asioita yksityiskohtaisesti ammatikseen. Venäjän presidentin ihmisoikeusneuvostosta on nyt eronnut 17 jäsentä, viimeksi Igor Jurgens, joka on laskettu harkitsevien lojaalien joukkoon.

Konstantin von Eggert kirjoittaa aiheesta Kommersantin kolumnissaan, (teksti venäjäksi, linkistä tulee ensin mainos....) Hän muistuttaa ensin, että suoria vertauksia ei voi tehdä, nyky-Venäjä ei ole Nikolai II:n Venäjä, maailmansodan järkyttämä yksinvaltainen monarkia, jossa 80 prosenttia väestöstä on lukutaidotonta, taloudellisesti vaihtoehdotonta maalaisväestöä. Mutta trendi on silti saman näköinen. Eliitissä kasvaa reformien kannatus ja nyt on kiinni siitä miten hallitsija kuuntelee näitä viestejä.

Eliitin tutkimukseen erikoistunut sosiologi Olga Kryshtanovskaja, ilmaisi huolensa tilanteesta noin kuukausi sitten ja erosi Yhtenäinen Venäjä -puolueesta.  Hän oli aiemmin mm. Putinin nimeämien "luottohenkilöiden" joukossa vaalikampanjan aikana ja selitti vaalien jälkeen vaalivilpin olleen "yksittäisten toverien" omasta harkinnastaan järjestämää toimintaa, jolla oli "lähinnä tekninen luonne".

Yksittäistapaukset ovat aina yksittäistapauksia. Mutta niille, jotka seuraavat Venäjän sisäpoliittista kehitystä työkseen, aiemmin lojaalin eliitin valinnat sekä tulevien paikallisvaalien tulokset ovat mielenkiintoisia signaaleja.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro vaan, julkaisen google-tilien haltijoiden asialliset kommentit,joissa puhutaan blogin sisällöstä. Sen sijaan yleistä vinetystä "neuvostovastaisuudesta" eli Venäjää koskeviin kirjoituksiin nykyään kohdistuvaa nettikampanjointia en jaksa. Prosti Gospodi.