maanantai 11. kesäkuuta 2012

Moskova lähtee taas mielenosoitukseen - ja tuli jo kotiinkin

Moskovassa eilisten kotietsintöjen kohteet menevät tänään kuulusteluihin, samaan aikaan kun Pushkinin aukiolla kokoonnutaan taas uuteen mielenosoitukseen. Marssivat siitä Saharovin valtakadulle, lupa on saatu 50 000 hengen tapahtumalle. Järjestäjät varoittelevat twitterissä provokaatioista. Edellisen mielenosoituksen muuttuminen väkivaltaiseksi on virallisesti kotietsintöjen ja oppositiohahmoihin kohdistuvan rikostutkinnan syy.

Oppositiomielinen nettitelevisio Dozhd oli luonnollisesti kaatuneena aamulla, mutta virallinen uutistoimisto Itar-Tass toimittaa englanninkielistä tietoa mielenosoituksen tavoitteista.

Eli kuuluuko sinne Amerikkaan asti, kaikki hyvin. Eilen nimittäin State Departmentin spokeswoman epäili, että ei välttämättä olisi ja toinen venäläinen uutistoimisto Ria Novosti näyttää myös kertovan asiasta. Tähänastisen seurannan perusteella Ria näyttää muuten toimittavan ihan normaalia uutistoimistotavaraa. Se on mm. kyseenalaistanut virallisia tiedotteita mielenosoitusten osallistujamääristä omalla tiedonhankinnalla ja datajournalismilla.

Aiemmin vastaavissa tilanteissa DDoS-hyökkäyksillä kaadetut Eho Moskvy ja Kommersant toimivat vielä aamulla.

 Twitterissä mielenosoituksen hashtag on  mutta sitä häiritään oikein urakalla, uutena ilmiönä on ponteva pippelin kuvien postailu. Ideana lienee perivenäläinen "haistatus" hui vam - eli molo teille vaan.

Se ei liene niin vaarallista, mutta Eho Mosvy kertoo, että Vologodskista mielenosoitukseen matkalla ollutta autoa kohti olisi ammuttu niin, että renkaat menivät. Moskovassa Pushkinin aukiolle matkaavat olettavat joka tapauksessa lähimpien metroasemien sulkemista.

Kaiken tasoinen pelottelu, häirintä ja tekninen torppaaminen online ja offline oppositiotoiminnan vähentämiseksi siis jatkuu. Valittua taktiikkaa ei ole muutettu, mutta jonkin verran aiempaa kovempia keinoja on nähty eilen ja tänään, varsinkin jos ampumistapaus pitää paikkansa ja liittyy oppositiotoimintaan.

EDIT: Moskova lähti mielenosoitukseen ja tuli kotiin. Riippuen keneltä kysyy, kaduilla oli 15 -100k ihmisiä, todennäköisimmin se normaali useampi kymmenen tuhatta. Kaikki sujui rauhallisesti, Ksenja Sobtshak joutunee kyselemään takavarikoituja rahojaan takaisin vielä jonkun aikaa. Sisäpoliittinen prosessi lienee pysäyttämätön, mutta suunnasta ja vauhdista on kristallipallossa näkyvyyshäiriötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro vaan, julkaisen google-tilien haltijoiden asialliset kommentit,joissa puhutaan blogin sisällöstä. Sen sijaan yleistä vinetystä "neuvostovastaisuudesta" eli Venäjää koskeviin kirjoituksiin nykyään kohdistuvaa nettikampanjointia en jaksa. Prosti Gospodi.