maanantai 19. marraskuuta 2012

Normihoito eli Pussy Riotin puolustusasianajo


On tämäkin kyllä taas niin sanottu normihoito, tulee mieleen, kun lukee tuota Pussy Riotin vapautetun jäsenen Jekaterina Samutsevitshin haastattelua. (venäjäksi, google translate toimii joskus venäjästä englantiin siedettävästi)

Nopeita havaintoja haastattelun kohokohdista:

Samutsevitshin mukaan aiemmat juristit eivät käyneet kuin häthätää joskus vangitun luona, vetivät puolustusta aivan eri tyyliin kuin puolustettavat halusivat. Lyhyissä tapaamisissa ei keskusteltu jutusta ja sen ajamisesta, vaan uutisista ja näkyvyydestä ja siitä, että voidaan saada jopa Nobelin palkinto.  Samutsevitsh katsoo, että juristit unohtivat juridiikan ja pitivät sen sijaan yleisiä puheita Venäjän tilasta ja poseerasivat kameroille. Maksimaalisen julkisuuden takasi tietysti naisten vankilatuomio.

Samutsevitsh kertoo, että aiemmin politiikassa toiminut juristi Mark Feigin rekisteröi prosessin kuluessa Pussy Riot -tavaramerkin, ilman että ainakaan Samutsevitsh oli hankkeesta kuullutkaan. Nyt hänelle näytetään paperia, jossa on hänen allekirjoituksensa. Tutkintavankeudessa hänellä kuulemma allekirjoitutettiin tyhjiä papereita, että tehdään vetoomuksia kuulemma.

Hän alkoi epäillä koko touhua ja vaihtoi juristia. Uusi juristi Irina Hrunova istui hänen kanssaan kaksikin tuntia kerralaan sellissä, laati juridiselle pohjalle puolustuksen ja nyt hän on ainoana kolmesta vapaana. Passiaan hän ei ole saanut vanhoilta asianajajilta takaisin. (Venäjän sisäinen passi, henkilöllisyystodistus, on kaikessa elämässä hyvin tarpeellinen asiakirja). Niin ikään kateissa ovat asunnon avaimet ja muita tavaroita.

Keskusteluihin tavaramerkistä entinen juristi ei Samutsevitshin mukaan ole innokas osallistumaan Ehdottelee kahdenkeskistä tapaamista tai keskusteluohjelmaan osallistumista. Entiset juristit ovat keränneet vangituille rahaa omille tileilleen.

"Minä en ole ainakaan saanut yhtään mitään", toteaa Samutsevitsh, jonka entinen juristi vihjailee nyt tehneen viranomaisten kanssa yhteistyötä.

Normihoito. Tästä tosin varmaan kuullaan vielä.

EDIT: Ainakin asianajaja Feigin käy kuumana. Ilmoitti twitterissään, ettei kommentoi Samutsevitshia tai Pussy Riotia. Ja sen jälkeen koko listansa onkin täynnä kommentteja, joissa hän ilmoittaa, että "Samutsevitsh valehteli aina, kuten nytkin..." "Makselee nyt takaisin sitä, että päästivät hänet vapaaksi."

Kuka lie mitäkin sanonut ja tehnyt, mutta aika perusteellisesti ovat tössineet välinsä ja noin korkean profiilin jutun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro vaan, julkaisen google-tilien haltijoiden asialliset kommentit,joissa puhutaan blogin sisällöstä. Sen sijaan yleistä vinetystä "neuvostovastaisuudesta" eli Venäjää koskeviin kirjoituksiin nykyään kohdistuvaa nettikampanjointia en jaksa. Prosti Gospodi.